Jí se pizza s kůrkou nebo bez kůrky? Odpovídají zkušení kuchaři
Nejen v Česku, ale také ve světě je pizza jedním z nejoblíbenějších pokrmů, které si vůbec můžeme objednat domů, když přijdeme večer z práce. Ale je třeba pizza typické rozvážkové jídlo? Rozvoz pizzy funguje ve Frýdku-Místku i jinde po světě či jinde po republice, ale jedná se o typické rozvážkové jídlo? Zkušení kuchaři jsou toho názoru, že pizza rozhodně není rozvážkové jídlo, i když se tak možná může tvářit. Tento dojem máme proto, že se pizza rozvážela dlouho jako jediné jídlo a při převozu se nedbalo příliš na kvalitu. Jenže právě rozvoz pizzy způsobil, že lidé nevěří pizzám v restauracích. A to jsou zcela jiné, než jaké se dostanou v krabici.
Průměrná pizza a vynikající pizza se liší svým těstem
V souvislosti s kvalitou pizzy se nabízí otázka, jak se vlastně průměrná pizza liší od té vynikající. Zkušení kuchaři jsou toho názoru, že rozdíl je především v těstě, ze kterého se pizza připravuje. V nejlepším případě je dělat pizzu podle tradiční italské receptury.
A samozřejmě má vliv na kvalitu to, jestli se používají nebo nepoužívají čerstvé suroviny. To má na konečném výsledku opravdu velký podíl.
Jíst pizzu s kůrkou nebo bez kůrky?
Mnoho lidí, respektive mnoho Čechů, nechává kůrku na okraji talíře s tím, že ji jíst už nebudou. Proč tomu tak je? Nebo je to tak správně? Přesně takto se jí pizza i v Itálii? Zkušení kuchaři jsou toho názoru, že toto je jenom záležitost každého člověka. Je to na jeho chuti. Italové samozřejmě dětí pizzu i s kůrkami, ale je pravdou, že pokud není těsto dobře udělané nebo že je kůrka spálená, proč by se měla jíst.
Jak se pizza správně jí?
Rozhodně rukama! Pokud se jí pizza příborem, je to špatně. A v Itálii to dokonce berou jako zločin. Aby se pizza nemusela jíst příborem, proto je nakrájená na trojúhelníky, které se dobře drží.