Z louky rovnou na talíř: divoké bylinky, které můžeš bezpečně jíst

Z louky rovnou na talíř: divoké bylinky, které můžeš bezpečně jíst

Proč se vracet k divokým bylinám? Zatímco v supermarketu najdeme špenát, rukolu nebo římský salát v krásném balení, v přírodě kolem nás roste mnoho jedlých rostlin, které jsou nejen zdarma, ale často i výživnější, aromatičtější a zajímavější. Divoké byliny obsahují množství vitamínů, minerálů a léčivých látek – a navíc dodávají jídlům nádech přírody, svěžesti a originality.

Pokud se naučíš rozpoznat pár základních rostlin, budeš mít po ruce nejen přísady do salátu nebo smoothie, ale i základ pro jednoduchou domácí lékárnu.

Pět divokých bylin, které můžeš bezpečně sbírat

Sedmikráska – drobná květina s velkým potenciálem

Sedmikráska chudobka (Bellis perennis) je známá z dětství snad každému. Roste na loukách, zahradách i v městských parcích a kvete téměř celoročně. K jídlu se využívají její květy i mladé lístky.

Sedmikrásky mají jemně nahořklou chuť a skvěle se hodí do jarních salátů, jako ozdoba pomazánek, na máslový chléb nebo do domácích bylinkových másel. Obsahují vitamin C a působí lehce detoxikačně.

Tip: Vyzkoušej „loukový salát“ – smíchej listy polníčku, baby špenátu, sedmikrásky a pár lístků ptačince. Osol, zakápni citronem a olivovým olejem. Hotovo za minutu.

Ptačinec žabinec – něžný plevel plný živin

Ptačinec (Stellaria media) je často považován za obyčejný plevel, ale je to jedna z nejlepších divokých rostlin do kuchyně. Má šťavnaté, jemné lístky s neutrální chutí a vysokým obsahem železa, vápníku a vitamínu C.

Najdeš ho téměř celoročně na vlhkých místech, zahradách a podél plotů. Nejvhodnější jsou mladé výhonky. Využít ho můžeš do pomazánek, polévek, omelet nebo smoothies.

Ptačinec je ideální i pro děti – jemná chuť a měkké lístky nebudí odpor jako například kopřiva.

Bršlice kozí noha – nenápadná, ale chutná a léčivá

Bršlice (Aegopodium podagraria) je postrachem zahrádkářů, protože se velmi rychle šíří. Ale právě v kuchyni se z ní může stát tvůj spojenec. Mladé listy bršlice chutnají podobně jako petržel a jsou výborné do polévek, nádivek, slaných koláčů nebo na chléb s tvarohem.

Bršlice je bohatá na vitamin C a má močopudné a protizánětlivé účinky. Sbírej ji na jaře, kdy jsou lístky světlé a ještě lesklé. Později tvrdnou a ztrácejí chuť.

Důležité je správné určení – zaměnitelná s jinými rostlinami není, pokud víš, že její listy připomínají tvar kozí nohy, podle kterého dostala jméno.

Pampeliška – víc než jen plevel

Pampeliška (Taraxacum officinale) je poklad, který známe, ale málokdy ho využíváme naplno. K jídlu se hodí květy, listy i kořen.

Mladé listy pampelišky chutnají nahořkle – podobně jako rukola. Jsou výborné do salátů, pesta nebo na opečení s česnekem. Květy využiješ na pampeliškový med nebo do limonády. Kořen je ideální usušit a použít na čaj pro podporu jater a trávení.

Při sběru vybírej místa mimo cesty a průmyslové oblasti. Nejlepší doba pro sklizeň listů je brzy zjara, než rostlina vykvete.

Kopřiva – superpotravina z každé cesty

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je doslova zelené zlato. Obsahuje železo, chlorofyl, vitamíny skupiny B, hořčík a další minerály. Sbírej mladé výhonky, ideálně do 15 cm, nebo vrcholové lístky starších rostlin.

Nejjednodušší způsob použití je kopřivová polévka, špenát z kopřiv nebo přimíchání do bramborových placek. Kopřivy před použitím spař vroucí vodou nebo krátce povař – zbavíš je žahavosti a změknou.

Můžeš je i usušit a používat na čaj – působí detoxikačně a podporují krvetvorbu.

Co je dobré vědět při sběru divokých bylin

  1. Poznávej bezpečně: Sbírej jen to, co opravdu bezpečně poznáš. Používej ověřené atlasové aplikace nebo tištěné herbáře.
  2. Sbírej s úctou: Neznič rostlinu celou, ber jen to, co využiješ. Nezanechávej po sobě nepořádek.
  3. Mimo cesty a pole: Vyhýbej se sběru u silnic, polí s chemickým postřikem nebo v parcích, kde se často venčí psi.
  4. Začni pozvolna: Zkoušej malé množství nové rostliny – každý reaguje jinak.
  5. Zpracuj čerstvé: Většina divokých rostlin chutná nejlépe ihned po sběru.

Spojení s přírodou začíná u každého sousta

Když se naučíš využívat divoké byliny, začneš se dívat na přírodu jinýma očima. Louka už není jen zelený koberec, ale pestrá zahrada plná chutí a možností. A co víc – každé sousto z vlastního sběru chutná o trochu lépe než to kupované.

Začni jednou rostlinou, udělej si výlet do přírody, zapoj rodinu nebo přátele. A než se naděješ, budeš mít doma voňavou, zdravou a udržitelnou zásobu plnou chutí z českých luk.

You may also like...