Základní druhy koření, které nesmí v kuchyni chybět

Základní druhy koření, které nesmí v kuchyni chybět

Kuchyně je místo, kde se většinou schází celá rodina. Ženy něco skvělého uvaří, následně se usedne ke stolu. I díky tomu, že je kuchyně nejnavštěvovanější místnost v domě, by měla být plně vybavená. Chybět by neměly ani různé druhy koření, které se při vaření zkrátka vždycky hodí. O koření lze říct, že je to nedílná součást každé kuchyně. Hraje hlavní roli hlavně při dochucování různých pokrmů, ovšem mnohé druhy koření mají i skvělý dopad na lidský organismus. Každý druh koření má svou specifickou chuť i specifickou barvu a vůni. I dle toho lze jednotlivé druhy rozeznat. 

Nabízí se otázka, jak je koření staré. Z dostupných informací lze říct, že vznik či objevení koření sahá až do mladší doby kamenné, což vyplývá z archeologických nálezů. Koření se hojně používalo hlavně ve starém Egyptě, první písemné známky však pochází z daleké Číny.  

V minulosti se s kořením obchodovalo, po staletí byl tento obchod zdrojem bohatství a moci. Dnes je koření dostupné všude, a tak už pro drtivou většinu z nás není tak vzácné jako v minulosti.  

Bez jakého koření se v kuchyni neobejdeme? 

  • Kmín je prvním kořením, bez kterého se v kuchyni neobejdeme. Je to jedno z nejstarších koření na světě, má hořkou, aromatickou chuť a specifickou vůni. Přidáváme ho nejen do brambor, ale také do mnohých polévek či k masu. 
  • Pepř je něco, co nesmí chybět na žádném stole. Často se s ním pokrmy dochucují. Pepř lze rozlišovat na bílý, zelený a také černý pepř. Existuje mimo jiné i pepř červený. Přidává se takřka do všech pokrmů. 
  • Skořice je známá pro svou nádhernou vůni, i když její chuť je v přehnaném množství nahořklá. Nejčastěji se přidává do různých sladkých dezertů, často se vyskytuje v kombinaci s jablíčky a cukrem. 
  • Hřebíček je v kuchyni taktéž nepostradatelný, je známý pro svou aromatickou vůni a nasládlou, až trochu hořkou chuť. Často se přidává do svíčkové nebo třeba ke zvěřině.  

You may also like...