Nezapomeňte přesadit své domácí rostlinky
Konečně tu máme to pravé jaro! Začátek března se nenesl zrovna v sympatických teplotách, za to konec tohoto měsíce to naprosto spravil. Teploty nám denně sahají k dvaceti stupňům nad nulou, sluníčko nám většinou stále svítí od rána do večera. Sice jsou rána ještě trochu chladnější a večer taktéž, ale to k začínajícímu jaru patří. Co je však pozitivní zejména pro zahrádkáře a zemědělce, je to, že už ranní mrazíky doslova odpadly a my se konečně můžeme vydat vstříc prvnímu jarnímu sázení. Mnoho lidí začíná sázet bylinky, a to rovnou do svých malinkých truhlíků, které mají rozmístěny po kuchyni. Kdo by přece při každém vaření chtěl utíkat ven, aby si natrhal potřebnou petrželku či rozmarýn. Bylinky bývají tedy to první, co si milovníci kuchyňského umění sadí nejdříve. Potom překročí k té klasice, na kterou byste neměli zapomínat. Letos vám totiž domácí zelenina značně pomůže po finanční stránce, protože právě zelenina se bude během následujících měsíců rapidně zdražovat.
Nejen zeleninu, ale také ovoce už můžete připravit pro bezpečné pěstování
Samozřejmě před každým sázením si musíte dobře připravit půdu. Je třeba ji okypřit a hlavně dobře rozorat. Zbavení plevele je snad naprostý základ. Mrkev a jiné podobné semínkové druhy zeleniny se sadí naprosto jednoduše, u okurek se doporučuje sázet je nejdříve do kelímku, v němž se perfektně zakoření a poté následuje přemístění do samotné půdy. U brambor je to trochu náročnější, protože bramboru s klíčky musíte rozmístit na vámi zvolené místo, kde mají vyrůst. To samé platí s cibulí, kterou musíte kořínky dolů vmáčknout do připravené půdy.
Jenže první jarní sázení není jen o sázení zeleniny, ale také se musíte zaměřit i na ovoce, které je také nejlepší z vaší soukromé zahrádky. Jahody se musí dobře očistit, protože před zimu se na nich vyskytl značný plevel. Také musíte trochu ostříhat i ostružiny a maliny, no o stromech ani nemluvě! Stříhání stromků také patří k přípravě budoucího pěstování svého ovoce.